Çocuk Diş Hekimliği - Dogaparkdis.com | Başakşehir Diş Doktoru - Başakşehir Diş Beyazlatma Tedavisi
 

Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti Doğapark Blog Resim

 Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), 0-15 yaş arası yani doğumdan itibaren ergenliğin sonuna kadar geçen dönemdeki bireylerin ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen, koruyucu, önleyici, tedavi edici tüm yöntemleri uygulayan Anabilim Dalı’dır. Çocuk Diş Hekimleri, Pedodontist olarak da bilinir.

Başlıca çalışma alanı 0-15 yaş arası çocukların süt dişleri ve daimi dişlerinin gelişimi, bakım ve tedavisi olmakla birlikte verdiği hizmeti detaylı bir şekilde açıklayacak olursak;

  • Diş çürüklerini önlemeye yönelik bakım ve işlemleri,
  • Diş yüzeyinin çürük koruyucu malzemeler ile kaplanması (fissür örtücü ve flor uygulamaları)
  • Travmatik diş ve destek doku yaralanmalarının tanı, tedavi ve takibi
  • Çürük süt dişlerinin ve sürekli dişlerin tedavi ve restorasyonları,
  • Diş çekimi,
  • Dişlerde meydana gelen kırıkların tedavisi,
  • Diş dizisinin düzgün bir şekilde oluşmasını sağlamak,
  • Diş sürmesi ve dişlenmenin takibi,
  • Koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler,
  • Diş eti hastalıklarının tespiti ve tedavisi,
  • Diş yüzeyi temizliği, ağız ve diş sağlığı eğitimi,
  • Çok küçük yaşta, korkan ve fiziksel ya da zihinsel engelli bireylerin genel anestezi altında diş tedavileri.

Çocukların yetişkinlere kıyasla ağız ve diş yapıları çok daha farklı ve hassastır. Ayrıca bebeklik ve çocukluk dönemi, yaş gereği çok daha farklı bir psikolojik dönemdir. Sağlık konusunda özellikle diş sağlığı konusunda çocukların, tedirginlik ve korkularını gidermek tedavinin başlaması ve ilerlemesi açısından en önemli faktörlerden biridir. Pedodontistler, standart diş hekimliği eğitimine ek olarak mezun olduktan sonra en az 4 yıl daha çocuk psikolojisi ile ilgili eğitim alırlar. Sağlıklı çocuklar ile birlikte özel bakım gereksinimi olan sistemik hastalığa sahip, fiziksel ya da zihinsel engelli çocuklar da Çocuk Diş Hekimliği muayene kapsamında, tedavi ve takip hizmetlerinden yararlanırlar.

Bizde Doğa Park Diş Kliniği olarak çocuklarımızın ağız ve diş sağlığına ekstra önem veriyoruz. Hekimlerimiz ve çalışanlarımızla birlikte son teknolojik yöntemler ile güler yüzlü ve rahatlatıcı yaklaşımlarla diş tedavisini onlar için eğlenceye çeviriyoruz. Amacımız, her zaman çocuklarımıza ve ebeveynlerine sevgiyle ve şefkatle yaklaşan harika bir Diş Hekimi deneyimi yaşatmak.

Sevgili çocuklar ve ebeveynler detaylar için sayfamızdaki Doğapark Kids linkini ziyaret edebilirsiniz.

Çocuk Diş Hekimi ile İlk Muayene

Çocuk Diş Hekimi ile ilk muayene, anne ve babaların bilgi sahibi olmak istedikleri konular için ilk basamaktır. Günümüzde çocuklarda ve ergen bireylerde çürük diş görülme oranı oldukça artmıştır. Bunun başlıca sebebi çağımızdaki beslenme düzenidir. Yetersiz ve uygunsuz beslenme çeşitli sağlık sorunları ile beraber ağız ve diş sağlığını da oldukça olumsuz etkilemektedir. Yetişkinlikte geri dönüşü olmayan sorunlar yaşamamak için ağız ve diş sağlığını korumaya çocukluk döneminde başlamak gerekir. Çocuklarımıza erken yaştan itibaren doğru bir şekilde ağız ve diş sağlığı korumasını, önemini ve bakımını öğretmek için ebeveynlerin uzman görüşlere başvurması önemlidir.

Çocuk Diş Doktoru ile İlk Muayene Ne Zaman Yapılmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü’ne ve tüm Pedodontistlere göre Çocuk Diş Hekimi ile ilk muayene, ilk diş çıktıktan sonra yani 6 ay-1 yaş arası yapılmalıdır. İlk diş muayenesinin, ilk süt dişinin sürmesinden sonra 1 yaşa kadar mutlaka yapılması tavsiye edilir. Bu muayene aynı zamanda çocuğunuzun tedavide kullanılacak aletlere aşina olması ve daha sonraki tedaviler için ön hazırlık olması açısından önemlidir.

İlk Diş Muayenesinde Neler Yapılır?

  • Anneden bebeğe bakteri geçişini engellemeye yönelik bilgi verilir.
  • Bebeğinizin diş temizliğinde hangi fırça ve macunun kullanılması gerektiği anlatılır.
  • Biberon ve emzik kullanımının ne zaman bırakılması gerektiği, parmak emme dudak ısırma gibi alışkanlıklar varsa ağız, diş ve damak yapısına etkileri anlatılır.
  • Diş çürüklerinin önlenmesi için beslenme düzeni ve ne sıklıkta diş kontrolü yapılması gerektiği anne, babalara anlatılır.

İstanbul Başakşehir Doğa Parkı caddesinde bulunan kliniğimizi ziyaret ederek her sorunuza tüm şeffaflığı ile cevap alabilir, çocuklarınız için tedavi alanımızı görebilir, istediğiniz bilgilere sahip olabilirsiniz. Ayrıca bizlere sitemizi ziyaret ederek ya da telefon numaralarımızdan da ulaşabilirsiniz.

Fissür Örtücü (Diş Aşısı)

Fissür örtücü (Diş aşısı), dişlerin fissür bölgelerine uygulanan koruyucu dolgudur. Daha çok çocuklarda kullanılan ve uygulanması kısa süreli olan bu yöntem, diş çürükten arındırılıp temizlendikten sonra uygulanır. Ağrısız bir işlem olduğu için çocuklarınız rahat olur ve uyum sağlar. Lokal anestezi yapılmadan uygulanabilir. Herhangi bir zararı yoktur. Çiğneyici yüzeylerde oluşan çukurcukların örtülmesi işlemi olan bu uygulama ile dişlerin uzun süre çürüksüz kalması sağlanır. Oldukça etkili bir koruyucu uygulamadır.

Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Faydaları ve Koruyuculuk Süresi

Çocuklarda diş aşısı, çiğneme yüzeylerinde bulunan çukurcukların kapatılması ile bakterilerin o bölgeye ulaşmasını engellemek için yapılır. Bakterilerin ulaşamadığı bu bölgelerde çürük oluşumu durdurulmuş ve %70 oranında korunma sağlanmış olur.

Fissür, yapısı gereği şeffaf ve beyaz renkli olduğundan dişlerde hafif renklenmeler başladığında uygulanabilir. Geç kalındığında ve dişte madde kaybı oluşmaya başladığında artık fayda etmez ve dolgu yapılması gerekir. Çocuklarda süt dişlerine, yetişkinlerde daimi dişlere uygulanabilmektedir.

Bu işlemi bir kez yaptırmanız yeterlidir fakat her 6 ayda bir diş hekiminize kontrol ettirmeniz önemlidir. Yapılan çalışmalar fissürlerin, en derin yerlerde kalabildiğini ve uzun yıllar koruma sağladığını göstermiştir fakat çok düşük bir ihtimal bile olsa elbette zaman içinde aşınma, kırılma ya da düşme yaşanabilir.

Flour Uygulaması ve Faydaları

 Flour uygulaması, başta çocuklar olmak üzere ergenlerde ve gençlerde diş çürüklerinin tamamen durdurulması, önlenmesi ya da yavaşlatılmasını amaçlar. Bu uygulama dişlerin yüzeyine vernik, jel solüsyon gibi ajanlar kaplanması işlemidir.

Flour dişlerin yapısını güçlendirerek çürümeyi önleyen bir elementtir. Bu element içme suyu, et, balık, yumurta, çay gibi besinlerde olduğu gibi diş macunlarının içinde de eser miktarda bulunmakta ve diş koruyuculuğuna katkı sağlamaktadır. Diş minesinin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Dişleri asit ataklarından korur.

Flour uygulaması, profesyonel yüzeysel uygulama olarak sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilir. Flour jeli şeklinde 3-6-12 ay aralıklarla muayenehane ortamında yapılmalıdır. Birkaç farklı şekilde uygulanabilir. Fluorun seyrelmemesi için dişler kurutulur. Daha sonra diş yüzeyine vernik, köpük ya da jel şeklinde uygulanır. Direkt olarak fırça yardımı ile olabileceği gibi kaşık yardımı ile 1-4 dakika arasında da uygulanabilir.

Flour Uygulaması Ne Sıklıkta Yaptırılmalıdır?

Çocuklarda diş gelişme döneminde Flour jel uygulaması, çürük risk grubuna göre 4 ile 6 ay arası etkili olabilir. Etki süresi bittiğinde tekrarlanması gerekir. Süre sıklığına hekiminiz sizinle ve çocuğunuz ile yapacağı özel bir programla karar verir. Çünkü bu uygulamanın uzun süre kullanılması tavsiye edilmez.

Doğa Park Diş Kliniğimizde üst düzey hijyen kuralları ile uzman doktorlar eşliğinde siz de flour uygulaması yaptırabilirsiniz.

 

DOĞAPARK Dental © 2022

bt_bb_section_top_section_coverage_image