20 Yaş Dişleri

20 Yaş Dişleri

Yetişkinlikte en son çıkan azı dişleri olarak bilinen 20 yaş dişleri, genel olarak çene yapısına uymamasından ya da çenede yeterli alan olmamasından dolayı kişilerde rahatsızlıklara yol açabilir. Kişilere yaşattığı ağrılar, apseler ve bunun gibi birçok sebepten dolayı diş çekilir ya da diş ameliyatlarıyla müdahale gerçekleşir. Kliniğimize düzenli diş muayenesine gelmeniz, 20 yaş dişlerinizin çıkmaya başlama ve gelişim aşamalarının takip edilmesine ve diş sağlığınızda bir problem yaşanmamasına yardımcı olur.

20 Yaş Dişlerini Hangi Durumlarda Çekiyoruz?

Her insanda farklı zamanlarda çıkabilen 20 yaş dişleri genel olarak 18 ile 30 yaş aralığında kendini gösterir. Bazen diş, çıkma sürecinde engellerle karşılaşır ve kişiye sıkıntı verebilir. Enfeksiyon, ağrılar ya da çene yapısında bozukluklar 20 yaş dişlerinin yarattığı problemlerden olabilir.

Bazı durumlarda 20’lik diş çıkma sürecinde ya da çıktıktan sonra çürümeye başlayabilir. Bunun genel sebebi çıkarken diş etini aralaması ya da diş eti içerisine gömülü olmasıdır. Bu aralığa bakteri veya yiyecek parçaları girdiği için çürüme görülebilir. Yetersiz fırçalama da çürüme nedenlerinden biridir. 20 yaş dişi çürüdüğü zaman yanındaki dişlerin de çürüme olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda, kliniğimizde sterilize bir ortamda dişin çekilmesi gerekir.

Gömülü duran 20 yaş dişi kist oluşumuna neden olabilir. Diş kisti oluşmaması için müdahale edilmesi önemlidir. Diş kistinin sebep olabileceği kemik yıkımı ya da dişlerin yerlerinin değişmesi gibi durumlar tehlike yaratabilir. Ciddi sorunları önlemek için böyle durumlarda kliniğimizde uzmanlar tarafından müdahalede bulunmaktayız.

20 yaş dişleri çıkma sürecinde diş etinde enfeksiyon meydana getirebilir. Enfeksiyon olduğunda diş etlerinde şişlik ve kırmızılık görülür. Enfeksiyon, kişide ödem ve ağrıya sebep olabilir. Aynı zamanda enfeksiyon ağızda kötü bir tat ve koku hissi yaratabilir. Enfeksiyonun yanak ve boyun çevresine yayılma ihtimali de olduğu için uzman tarafından müdahale önemlidir.

Nasıl Tedavi Ediyoruz?

Gerekli durumlarda diş ameliyatı yapılır. Yirmilik diş ameliyatı lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Dişin etrafındaki kemik dokusu kaldırılır ve diş çekilir. Diğer bir yol da dişin küçük parçalara ayrılarak daha kolay bir şekilde çekilmesidir.

Bazı durumlarda ise uzmanlarımız tarafından dişin etrafındaki kemiğin cerrahi aletlerden yararlanarak kaldırılması sonucu diş çekilir. Bu operasyon gerçekleştirildikten sonra ameliyatlı bölgeye dikiş atılır ve bu dikiş yaklaşık 10 gün sonra çıkarılır. Müdahaleden sonra oluşabilecek ağrılar için hastaya ağrı kesici ya da antibiyotik verilir.

DOĞAPARK Dental © 2022

bt_bb_section_top_section_coverage_image