Ağız Kokusu (Halitosis) - Dogaparkdis.com | Başakşehir Diş Doktoru - Başakşehir Diş Beyazlatma Tedavisi
 

Ağız Kokusu (Halitosis)

Ağız Kokusu (Halitosis)

Ağızdan gelerek kişinin kendisini ve çevresindekileri rahatsız eden nefesteki çirkin kokunun adı, ağız kokusudur (halitosis). İnsanlar arasındaki iletişimi olumsuz anlamda etkilediği gibi kişinin öz güven problemi yaşamasına da neden olur. Aslında ufak bir problem gibi görünen bu durum maalesef insanları sosyal hayattan soyutlaştırır ve git gide yalnızlaştırır.

Ağız Kokusunun Sebepleri

İnsanlar diş çürüklerinden ve periodontal hastalıklardan sonra diş hekimlerine en sık ağız kokusu hakkındaki şikayetleri için başvururlar. Her yaşta ve herkeste görülebilecek bu sorun aslında birçok hastalığın da habercisi olabilir. Çoğu zaman fizyolojik olan bu sebepler, zaman zaman da patolojik olabilir. Reflu vepostnazal (geniz) akıntı, durumu iyi olmayan implant ve protezler, diş çürükleri, kötü dolgular, yarık damak, tonsil (bademcik) hastalıkları, dişetine bağlı hastalıkları, mukoza rahatsızlıkları, mantar ve enfeksiyonlar, dil ve dil kökü tabakası ağız kaynaklı sebeplerin başlıca olanlarını oluşturur. Ayrıca yine tükürükte azalma, ağız kuruluğuve maalesef ağız kanserleride bu olumsuz durum için sebep olabilir.

Hemen hemen her yaşta ve herkeste görülebilecek ağız kokusu ( halitosis), yetişkinlerde hayatının bir döneminde her sabah karşılaşabileceği bir durumdur. Bunun yanında yapılan araştırmalar, erkeklerin kadınlardan üç kat daha fazla bu can sıkıcı durumu yaşadıklarını ortaya koyuyor. Yaş ilerledikçe tükürüğün akışkanlığının azalmasıyla beraber ağız kokusu (halitosis) artar. Buna hastalıkların artması da ayrıca bir sebeptir.

Ağız Kokusu Tedavisi

Son yıllarda sık karşılaşılan problemle ile ilgili bilgi birikimi giderek artmıştır. Bu yöndeki araştırmalar neticesinde, tükürükte ve nefeste bakteriler tarafından üretilen uçucu sülfür bileşikler direkt ölçülebilir hale gelmiştir. Araştırmalar neticesinde kokuya kaynak olan şeyler ve bunların sebepleri daha net bir şekilde ortaya konabilmiştir.

Bu rahatsız edici durumla başa çıkmanın başlıca yolları olarak şu önerilerde bulunabiliriz. Öncelikle ağız hijyenimize dikkat etmek gerekir. Düzenli olarak yaptığımız diş fırçalaması sırasında dilimizi de fırçalamayı ihmal etmemeliyiz. Sadece diş fırçalamakla kurtulamadığımız diş arasında kalan artıkların temizlenmesi için de ayrıca diş ipi kullanabiliriz. Diş etimizde iltihap varsa mutlaka bir diş hekimine danışarak uygun tedaviyi yaptırmalıyız. Yemeklerin ardından naneli bir sakız çiğnemek veya ağzınıza bir karanfil almak da yardımcı olacaktır.

DOĞAPARK Dental © 2022

bt_bb_section_top_section_coverage_image