Kanal Tedavisi (Endodonti)
Kanal tedavisi (endodonti), hastanın dişinin merkezindeki küçük dokunun, pulpa denilen diş özünün çıkarılması işlemidir. Çıkarılan diş özü hasar görmüş, hastalanmış ya da ölmüş yapıdadır. Diş özü yani pulpa çıkarıldığında, geriye kalan boşluk önce temizlenmektedir. Daha sonra diş formatına getirilerek tekrar doldurulmaktadır. Bu işlemle hastanın kök kanalı kapatılır.
Pratik Şekilde Kanal Tedavisi Yapmaktayız
Eskiden hastalanan ya da zarar gören dişler çekilirdi. Günümüzde kaybedilecek durumdaki dişler bile kurtarılabilmektedir. Uzman diş hekimlerimiz, kanal tedavisi (endodonti) konusunda tecrübeli olup pratik şekilde işlemi bitirmektedirler. Bu tedavi uygulanırken işlemlerin hızlıca yapılması çok önemlidir. Böylece hastanın en az şekilde süreçten etkilenmesi sağlanır.
Diş merkezinde, ince iplik şeklinde olan pulpa dokusunun hasarının belli başlı sebeplerini;
- Derinleşen diş çürüğü,
- Çatlayan dişler,
- Geçmişte ya da yakın zamanda yüze gelen darbeler sonucu dişlerde olan hasarlar şeklinde sıralayabiliriz.
Diş hekimlerimiz pulpa enfeksiyon kaptığında ya da öldüğünde, tedavi edilmesi gerektiğini önemle söylemektedirler. Pulpa tedavi edilmezse diş kökünde, çene kemiğinde abse oluşmaktadır. Bildiğiniz gibi abse kaynaklı ağrılar şiddetli olmaktadır. Bu ağrıların dinmesi için tedavi olmak şarttır.
Kanal Tedavisini Nasıl Yapıyoruz?
Endodonti tedavisi, bir veya birden fazla seans gerektirecek adımlardan oluşmaktadır. Dişte bulunan enfeksiyon çok yayılmışsa, üç seansta tedavi bitirilir. Kanal tedavisi (endodonti) işlemlerini, diş siniri hastalıklarının nedenlerini iyi bilen, önlenmesinde uzmanlaşmış diş hekimlerimiz yapmaktadır. Bu tedaviyi alanında uzmanlaşmış Endodontist hekimlerimizin nasıl yaptığına bakalım.
Diş hekimimiz kök kanallarının şeklini görmek için röntgen çekecektir. Böylece diş çevresindeki kemikte enfeksiyon olup olmadığına da kontrol etmiş olmaktadır. Hekimimiz dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanacaktır. Daha sonra, diş hekimimiz, tedavi sırasında dişin etrafını tükürükten uzak tutmak isteyecektir. Bunun için dişin etrafına su geçirmez malzeme yerleştirecektir.
Bir sonraki adımda, dişin içine delik açılacaktır. Çürümüş sinir dokusu, dişözü ve bakteriler dişten uzaklaştırılacaktır. Enfeksiyonu iyice temizlemek için kanal genişletilecektir. Kanal genişletme işlemi ağrısız bir şekilde tamamlanacaktır.Tedavi aynı gün içerisinde bitmezse, dişteki oyuğa yemek artıkları ve tükürük girmesin diye geçici dolgu yapılır.
Tedavinin sonunda, dişte oluşan boşluğu doldurmak için kalıcı dolgu maddesi kullanılır. Bu dolgu, dişte sızıntıyı engelleyecek olup diş yapısına uygun bir maddedir.