Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayene
Çocuk diş doktoruyla ilk muayene özellikle anne ve babaların bilgi sahibi olmak istedikleri konular arasında yer alır. Günümüzde çocuklarda ve genç yetişkinlerde diş çürüğü görülme oranı maalesef her geçen gün artış göstermektedir. Bu oranın artmasının en önemli sebeplerinden birisi çağın gelişimiyle birlikte değişen beslenme düzenidir. Bununla birlikte yetersiz beslenme de çeşitli sağlık sorunlarıyla birlikte ağız ve diş sağlıkları üzerinde oldukça büyük problemlere neden olabilmektedir. Yetişkin zamanlarda geri dönüşümü olmayan problemler yaşamamak için ağız ve diş sağlığımızı korumaya daha çocuk yaşlarda başlamak gerekir. Çocuklarımıza erken yaşlardan itibaren, doğru ağız diş sağlığı koruma kurallarının ebeveynleri tarafından öğretilmesi gerekir. Fakat her konunun uzmanı olduğu gibi bu konuyla ilgili uzman görüşler de şu şekildedir.
Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayene Ne Zaman Yapılır?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre çocuk diş doktoruyla ilk muayene, ilk diş çıktıktan sonra yani genellikle 6 ay – 1 yaş arasında yapılmalıdır. Çocuklarda, ağız ve diş dokularındaki hastalıkları tedavi eden pedodontistler çocukların ilk diş muayenesinin ilk süt dişinin sürmesinden sonra 1 yaşına kadar mutlaka yapılmasını tavsiye ederler. Aynı zamanda koruyucu diş hekimliği uygulamaları da yapan bu uzmanların yaptığı öneri, genellikle ebeveynler tarafından daha çok erken şeklinde yorumlanır. Fakat çocuğunuzun erken yaşlarda mutlaka bir tedavi için diş koltuğuna oturması gerekmez.
Tedavi esnasında kullanılacak aletlere daha önceden aşina olması, tedavi için geleceği zamanlara bir ön hazırlıktır. Ayrıca erken yaşlarda tanıştığınız pedodontist sayesinde, çocukların gelişim aşamalarında karşılaşabileceği bir takım problemlerin önüne daha önceden geçmiş olursunuz.
İlk Dişin Sürmesiyle Birlikte Gerçekleştirilen Muayenede Neler Yapılır?
- Bebeğinizin diş temizliğinde hangi fırçanın daha uygun olduğu ve hangi macunu kullanması gerektiği öğretilir.
- Anneden bebeğe bakteri geçişinin engellenmesiyle ilgili bilgilendirmeler yapılır.
- Biberon ve emzik kullanımının kaç yaşa kadar devam etmesi, parmak emme ya da dudak eti koparma gibi alışkanlıkların zararları, çocuğun ağız, diş ve damak yapısındaki gelişimin süreçleri anlatılır.
- Diş çürüklerinin oluşmaması için yapılabilecek beslenme konusunda ve hangi aralıklarla diş hekimini ziyaret etmeniz gerektiği hakkında anne babalar bilgilendirilir.
Sevgili anne babalar, unutmayın ki çocukken verilen tüm iyi alışkanlıklar diş bakımı ve sağlığı için daha bir önem arz etmektedir. Bu nedenle ileriye yönelik sıkıntıların önlenmesi için küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızın diş sağlığını uzmanların kontrolüne teslim etmeliyiz.