Çene Kistleri - Dogaparkdis.com | Başakşehir Diş Doktoru - Başakşehir Diş Beyazlatma Tedavisi
 

Çene Kistleri

Ağızda genelde çene kemiği bölgesinde ya da diş köklerinde bulunan, içinde sıvı olan patojen oluşumlara çene kistleri denir. Diş ya da çene kaynakları olarak oluşabilmektedir. İhmal edilen çürük dişler çenede kist oluşumuna sebep olabilir.

Genel olarak çene kemikleri içindeki büyüme süreçlerinde belirti vermezler. Çene kistleri ağrı, şişlik ve yakınındaki dişlerde sallanma gibi durumlarla kendini belli eder. Kliniğimizde düzenli olarak diş muayenesine gelmeniz, kist oluşumlarının erken fark edilmesine olanak sağlar.

Çene Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?

Çene kistleri çoğunlukla belirti vermez ve sinsi bir şekilde gelişir. Diş muayenemiz sırasında çekilen röntgen filmler aracılığıyla tespit edilir. Hastalar çene kisti problemleri olduğunda kliniğimize şişlik, diş sallanması, ağrı, akıntı, yanma ve çürük gibi şikayetlerle gelirler.

Bu tür belirtilere rastlandığında ciddiye alınması ve daha büyük hasarlar oluşmaması için diş hekimlerine gidilmesi önemlidir. Önlem alınmadığında dişlerin kaybedilmesi ya da kemik dokusunda büyük zarar oluşması ihtimali vardır. Çene kisti problemleriniz için kliniğimizdeki uzmanlar tarafından etkili tedaviler uygulanmaktadır.

Çene Kisti Tedavisini Nasıl Yapıyoruz?

Çene kistleri için kistlerin lokalizasyonunu ve büyüklüğünü dikkate alarak iki tür tedavi gerçekleştiriyoruz. Bu tedavilerden ilki enüleasyon adlı cerrahi işlemle kistin tamamen çıkarıldığı tedavi yöntemidir. Bu işlem sırasında kistin büyüklüğüne bağlı olarak lokal ya da genel anestezi uygulanır. Küçük kistler için uygun bir tedavidir.

İkinci tedavi yöntemimiz ise daha büyük ve riskli kistler için uygulanan bir yöntemdir. Bu tedaviye marsüpyalizasyon ismi verilir. Büyük kistlerin direkt olarak alınması daha büyük hasarlar oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden tercih edilmemektedir. Bu tedavide önce kistin üstünü açarak küçülmesi sağlanır. Küçülmeden sonra da kist tamamen çıkarılır.

Çene Kistleri Tedavi Edilmezse Neler Olabilir?

Tedavi edilmeyen, ihmal edilen çene kistleri çene kemiğinin zayıflamasına neden olabilir. Çene kisti tedavisi gerçekleştirilmediği zaman çene kemiğinin sağlamlığı azalır ve çok ufak bir travmada bile kırılması mümkün bir hale gelebilir.

Çene kistlerine müdahale edilmediği zaman yer aldığı bölgedeki sağlam olan dişler zarar görebilir ve bu da diş kaybı yaşanmasına sebep olabilir. Çene kistleri oluştuğu bölgedeki sinirlere baskı yapmasından dolayı zamanla bu bölgenin hissizleşmesine sebep olur.

Oluşabilecek hasarlar göz önünde bulundurulduğunda, düzenli olarak diş muayenesine gelmeniz, zamanında problemi tespit etmemiz ve diş problemlerinizi alanında uzman hekimlerimizle çözmeniz oldukça önemlidir.

DOĞAPARK Dental © 2022

bt_bb_section_top_section_coverage_image