Gömük Dişler
Gömük dişler diğer bir adıyla gömülü dişler, ağızda çıkması gereken kısımda çıkamayıp, vakti geçen, çene kemiğinin altında kalan dişlerdir. Gömük dişler kendilerine ağız içinde uygun bir yer bulamaz. Sıklıkla 20 yaş dişleri, küçük azı dişleri, köpek dişleri gömülü kalabilmektedir.
Gömük Dişler Neden Oluşur?
Gömük dişlerin oluşmasında birçok etken olabilir. Bazen bu etkenlerden birden fazlası aynı anda görülebilir. Dişlerin gömülü kalmasında en sık karşılaştığımız nedenler arasında çene darlığı vardır. Çenenin dar olması sebebiyle diş, ağızda sağlıklı bir şekilde çıkabilmek için kendine uygun bir yer bulamaz.
Gömük dişler, süt dişinin erken kaybedildiği durumlarda da ortaya çıkabilir. Süt dişi erken kaybedildiği zaman çene kemiği yeterince gelişemez. Böylece çıkmaya çalışan diş ağızda yer olmamasından dolayı çıkamaz ve gömülü kalır.
Bunların dışında gömük dişlerin oluşumundaki etkenler arasında genetik faktörler, enfeksiyon, travma, gömülü dişin yanındaki dişlerin yer değiştirmesi ve dişin önünün kapanması vardır.
Gömük Dişleri Nasıl Tedavi Ediyoruz?
Dişin, estetik ve fonksiyonel olarak bulunduğu yeri ve pozisyonu dikkate alarak uygulanacak tedavi yöntemine karar veriyoruz. Eğer gömük dişler hastanın sağlık durumunu ve dişin fonksiyonunu etkiliyorsa ya da riskli bir bölgedeyse ortodontik tedavi uygulanır. Ortodontik tedavide gömülü diş üzerine braket yapıştırılmasıyla dişin olması gereken yere çekilmesi hedeflenir.
Bazı gömük dişler, ortodontik tedavi ile hareket ettirilmek için uygun olmayabilir. Böyle durumlarda diş cerrahi yöntem uygulanarak çekilebilir. Gömük diş 20 yaş dişi olduğu zaman çoğunlukla problem oluşturur ve çekilir. Bazen de dişe dokunulmaması ve düzenli olarak kontrol edilmesi daha uygundur.
Her gömülü dişin tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Bu yüzden kliniğimizde öncelikle gömülü dişin hastaya yaratabileceği problemler analiz edilir ve bu doğrultuda bir karar verilir.
Cerrahi İşlem Sonrası
Gömük diş tedavisi için uygulanan cerrahi işlemden sonra şişlik ve ağrı olması oldukça normaldir ve endişe edilmemesi gereken bir durumdur. Bunlar iyileşme evresinin parçasıdır. Ağrı için uzmanlarımız tarafından verilen ilaçları kullanmanız etki edecektir. Soğuk kompres uygulamak da şişlik için iyi olacaktır.
Yara iyileşme sürecindeyken çok sıcak ya da çok soğuk gıdalar tüketmenizi önermemekteyiz. Bunun yerine ılık ya da yumuşak gıdalar tüketmeniz bu süreci daha az problem yaşayarak geçirmenize yardımcı olacaktır.