Fissür Örtücü (Diş Aşısı)
Çocuğunuz ebeveynlerinin yönlendirmesi sayesinde düzenli diş fırçalama alışkanlığına sahip olabilir. Fakat fırça kıllarının ulaşamadığı derin çukurcuklarda zamanla diş çürükleri meydana gelebilir. Diş fırçalamaya başladıkları süreçte özellikle azı dişlerini düzenli olarak kolayca fırçalayamayan çocuklar için çürük genellikle önce arka dişlerden başlar. İşte bu süt ve daimi azı dişlerin, yüzeylerinde çukurcuklara fissür adı verilir. Çocuklarda görülen tüm çürüklerin yüzde 80-90’ını işte bu fissür çürükleri oluşturmaktadır. Bu dişlerde çürüğün ilerlemesini durdurmak, dişleri çürüğe karşı korumak için fissür örtücü (diş aşısı) kullanılır.
Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Nedir?
Fissür örtücü (diş aşısı), dişlerin fissür bölgelerine uygulanan koruyucu dolgudur. Çürük bir diş yüzeyine uygulanan fissür, diş çürükten arındırılıp temizlendikten sonra uygulanır. Daha çok çocuklarda kullanılan bu yöntem kısa sürede uygulanır.
Ağrısız bir işlem olduğu için minimal düzeyde uyum gerektirir. Bu uygulama dişte lokal anestezi yapılmadan uygulanabilir. Yapıldıktan sonra dişe herhangi bir zararı olmaz. Hastanın dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan bu çukurcukların örtülmesi işlemi, bölgenin kapatılarak uzun süre çürüksüz kalmasını sağlayan çok etkili bir koruyucu uygulamadır.
Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Faydaları Nelerdir?
Çiğneme yüzeylerinde bulunan derin çukurcukların kapatılmasıyla bakterilerin o bölgeye ulaşımı engellenmiş olur. Bakterilerin artık giremediği bu noktalardaki çürük oluşumu durdurulur. Bu işlem sayesinde tüm çürüklerin yaklaşık %70’ ini oluşturan yüzey çürüklerinden korunmak mümkündür.
Şeffaf veya beyaz renkli akışkan yapıdaki fissür, dişlerde hafif renklenmeler başlandığında yapılabilir. Aksi halde dişte madde kaybı oluşmaya başladıktan sonra artık fayda vermeyecek ve dolgu yapılması gerekecektir. Çocuklarda süt, yetişkinlerin daimi dişlerine uygulanabilmektedir. İşlem sonrasında dişte herhangi bir yükseklik hissi olmayacağından rahatsızlık hissi de vermez. Ayrıca anestezi yapılmadığı için bir uyuşukluk da olmaz.
Fissür Örtücünün (Diş Aşısı) Koruyuculuğu Ne Kadar Sürer? Sürekli Yaptırmalı Mıyım?
Bu işlemi bir kere yaptırmanız yeterli olacaktır. Fakat her altı ayda bir diş hekiminize giderek kontrollerini yaptırmanız gerekir. Elbette zaman içinde aşınma, kırılma ya da düşme yaşanabilir. Fakat çalışmalar fissürlerin en derin yerlerinde kalabildiğini ve yıllarca koruma sağladığını göstermektedir.