İmplant
Genellikle ortodontik tedavilerde kullanılan implant, yapay diş kökü olarak bilinmektedir. Çene kemiğine yerleştirilmekte ve protezlere destek sağlamaktadır. Diş eksikliğinin giderilmesi için diş köküne yapılan ve uzun ömürlü kullanılan yapay diş kökleri olan implant sabit ya da hareketli protezlerden oluşmaktadır.
Estetik görünümün elde edilmesi ve çiğneme ve beslenme işlevlerinin yapılmasına yardımcı olur. Diş köklerinde oluşan boşlukların giderilmesi ve gündelik hayatın kolayca akışında olmasının sağlanması için implant uygulanmaktadır.
Alt ve üst çenelerde hiç dişin bulunmaması durumunda protezin kullanılamadığı, kemik erimesinin gerçekleştiği dişlerin tutuculuğunun sağlanması için implant kullanılmaktadır. Çiğneme işlemlerinin gerçekleştiği azı dişlerinin kaybında arka bölgelerinin doldurmak amacıyla implant ile köprü oluşturulmaktır.
Dişsiz bölge üzerinde uygulanan implant ile diğer dişlerin dayanıklılığı arttırılmaktadır. Diş bütünlüğünü bozan tek bir dişin kaybı söz konusu olduğunda diğer dişler üzerinde oynama yapılmaksızın implant kullanımı ile dişler eski işlevini kazanmaktadır. İmplant tedavisinin avantajı diğer dişlerin üzerinde bir işlem yapılmasını gerektirmemektedir.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Dişlerin estetik görünümünü kazanmasında implant oldukça faydalı olmaktadır. Ayrıca eksik diş işlevini implant ile devam ettirebilmektedir. Damağa ilave edilen yapay diş kökü olan implant uygulaması için çene ve çene kemiğinin belirli bir genişlik ve yükseklikte olması gerekmektedir. İmplant uygulanacak bölgenin de implant vidasını kabul edecek genişliğe sahip olması önemlidir.
Kaliteli implant uygulamalarında çene kemiğinin sağlığı ve yapısı da oldukça önemlidir. Diş etlerinin implant tedavisinin uygulanmasını kaldırması gerekmektedir. Sağlıklı diş etleriyle uygulanan implantlar daha kalıcı ve kusursuz olur. Çene kemik yapısı implant tedavisinde uygulanabilirlik açısından çokça önemlidir. Kemik yapısının implant uygulamasına elverişli olması gerekmektedir.
İmplant Nasıl Uygulanır?
İmplant uygulamasında klinik inceleme oldukça önemlidir. Hekimin tavsiyesi ve kişinin rızasıyla en uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. İmplant uygulaması için yaş sınırlaması olmamakla birlikte kemik gelişimi tam sağlanmamış yaş gruplarında uygulaması tercih edilmez. Lokal anestezi ile yapılan implant tedavisinin başarılı olması sağlam çene kemiğine ve diş etlerinin sağlıklı oluşuna bağlıdır. İmplant uygulaması ile hastanın eski dişlerinin işlevi yerine getirilmektedir.